Övning - Ögonflex

Här kan du se ett exempel på övning som stimulerar ögats ackomodation.
Håll en penna på armlängds avstånd. Fokusera därefter blickwn på en punkt, ett föremål, nåögonflexgra meter bort.
Se Fig 1.

Efter tio sekunder flytta fokus till pennan, se Fig 2.

Efter ytterligare tio sekunder flyttar du fokus till punkten, föremålet längre bort.. Se Fig 3.

Upprepa proceduren 10-15 gånger.

 

Är ålderssynthet oundvikligt ?

Nej, absolut inte! Det finns en metod för att vårda sin syn och sina ögon.

                                          presbyopia_001

 Men låt oss först titta närmare på begreppet ålderssynthet. Presbyopi som det heter på fackspråk.
Enligt vedertagna vetenskapliga teorier hävdas att ålderssynthet är oundvikligt och att det beror på att ögats lins med åren förlorar sin elasticitet och därmed förmågan att ackomodera, det vill säga att ändra fokus. Man hävdar att detta inträffar gradvis från 40-50 års ålder.

Den vanligaste åtgärden är glasögon, linser eller ögonkirurgi. Oftast CLE, Clear Lense Extraction, alternativt RLE, Refractive Lense extraction som är samma teknik som vid operation av grå starr.

En amerikansk ögonläkare, Dr W Bates, visade redan på 1930-talet afärgterapitt det är fullt möjligt att med hjälp av olika ögonövningar, gärna i kombination med lokal färgterapi, återskapa ögats förmåga att ackomodera.

För tre år sedan genoförde jag en pilotstudie med fjorton deltagare i åldrarna 57-68. Resultatet visade att även om man använt läsglasögon under en längre tid är det fullt möjligt att minska beroendet av läsglasögon. Boka tid hos mig via mitt kontaktformulär. Vi kan arbeta antingen genom ett personligt möte eller via Skype.